Nový rok a zkoušky

Tak už je za námi. Tedy před námi. Nebo jak vlastně?

Poslední dobou nemám co na práci a tak se jen hrabu v různých archivech, hodně čtu a snad ještě víc se koukám na Simpsny. Snad každý vysokoškolák ví, že se jedná o klasický syndrom blížícího se zkouškového období.

Ale zpět k Novému roku – zjistil jsem, že není nový rok jako nový rok. Ten náš, 1.ledna je dán Gregoriánským kalendářem. Juliánský kalendář (nerevidovaný) má 1.ledna v „našem“ kalendáři 14.ledna a aby toho nebylo málo, tak liturgický kalendář začíná až 1.září.

Pokud máte zájem slavit dále, je zde Lunární nový rok (známější jako Čínský nový rok). Ten je dán astronomicky a nemá pevné datum, letos připadá na 7. února. Mezi lednem až březnem můžete oslavit i Tibetský nový rok (Losar, slaví se 15 dní). Ale jedeme dál: 14. března slavte, pokud vyznáváte sikhské náboženství (ale moc lidí, co by měli plnovous a nosili turban neznám); íránci mají nový rok v den jarní rovnodennosti, stejně jako zoroastrický nový rok (ale jméno proroka Zarathruštry vám už něco říká, ne?), ani Bahá’í(-tristé) nepřijdou ten den o svůj nový rok. Balijsko-javovský kalendář oslavuje nový rok 30. března. A zatímco my 1. dubna šprýmujeme, tak asyřané oslavují. Nepálci slaví 12.-15. dubna, thajci 13.-15. dubna, stejně jako v Kambodži a Laosu. Slavnosti v Bengálsku 14. nebo 15. dubna.

Pokračovat ve výčtu dál nebudu, představu jste si snad udělali. Není toho málo. Svět sice objedete za 80 dní, ale asi to nebude dost.

A já se z encyklopedického světa vracím zase dolů, na zem. Ke kresleným seriálům a učení.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*