Ať žijí drogy! Oslavme je rituálně

Kdo mě v poslední době viděl, jistě byl nemálo překvapen, že jsem „nechlastal“. Ano, zařekl jsem se, že chvíli se odtrhnu z centra dění, nebudu chlemtat jak žíznivá doga ten zlý, zákeřný a všeničící alkohol. Ale teď jsem zpět. Říkejte tomu jak chcete, třeba že jsem už začínal mít absťák. Nebo že už jsem došel na konec cesty, kterou jsem si vytyčil.

V nadpise hlásám drogy – víte co to vůbec droga je? Asi každý to ví, ale většina lidí si raději představí „sjetou smažku“ se stříkačkou v ruce, co neví jak se jmenuje a živí se prostitucí; málokdo vidí sám sebe, jak si dává to své ranní kafíčko s cigaretkou. Drogou může být takřka cokoliv. Ale hlavně: užívání drog není drogová závislost!

Mou drogou je určitě alkohol. Mám pocit, že jsem se konečně naučil ocenit rozmanitost nabídky alkoholických nápojů; že odhadnu, jaký vliv na mě bude množství alkoholu mít (ale to jsem zjistil až zkušeností); jakou sklenku zvolím, s čím je dobré daný druh kombinovat, při jaké příležitosti co pít a také v jaké společnosti si mohu konzumaci dovolit.

Narážím právě na ony rituály – to, co dodává drogám jakousi formu. Pokud drogy tvoří obsah, pak společnost udává formu a vzniká následně jakási kultura.

Mrzí mě, že se o drogách neučí. Že se neučí o jejich užívání a hlavně o rituálech s nimi spojenými. Vadí mi, že proto se z rekreačního užívání drog stává závislost. Že se zapomíná. Že bolivijský prezident je „umravňován“ za žvýkání koky, přestože je to součást jeho národní kultury.

Možná, ale třeba jenom možná, by bylo lepší svému dítěti dát k obědu skleničku piva a říct, proč jen jednu skleničku a proč právě k tomuhle jídlu. A nebo -možná jen nebo- čekat, až ho to samé začnou učit stejně staří spolužáci s lahví čůča za školou.

Trochu mě děsí společenský tlak. Když vidím nějakého nebožáka, jak se dusí nad půllitrem piva a nemůže ho do sebe za boha nacpat, tak co je na tom špatného? Prostě si dám malý pivo. To snad není hanba. Každý je jiný, má své potřeby a své schopnosti. Stejně jako v sexu. Ale to až jindy, v kapitole „Alkohol jako společenský lubrikant“ …

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*