Lazy loading

Ne, já nejsem línej. Teda alespoň nepříliš. Jen dělám některé věci „chlapsky“ a taky trochu jako IT guy za použití „lazy loadingu„.

Co že to je? No .. jedná se o návrhový vzor, kdy je provedena inicializace až ve chvíli, kdy je potřeba s nějakou konkrétní instancí pracovat.

Co že to je??! Asi takhle: Ranní snídaně. Můžete si večer připravíte snídani, ráno pak pouze vstanete, vezmete ji z ledničky a sníte. Podle „lazy loadingu“ je snídaně připravená až ve chvíli, kdy jí skutečně potřebujete. Sice vám to zabere čas ráno, nicméně oproti variantě přípravy do zásoby večer to má tu výhodu, že bude jídlo jednak připravené čerstvě a za druhé v případě, že se vám nebude chtít jíst, tak jste večer zbytečně nevyhodili čas přípravou něčeho, co vlastně není potřeba.

Takže spoustu věcí dělám až ve chvíli, kdy to je opravdu potřeba. Nemám nádobí? Ok, ve chvíli, kdy jsem chtěl steak, tak jsem si teprve šel koupit pánev. Nemám dveře? No dobře, na co bych měl v bytě nějaký dveře, když jsem tam sám. Přijde návštěva, tak dveře přibyly.

Proč bych si měl tedy kupovat auto, když ho zatím nepotřebuji a jen by někde stálo? Vybavoval byt, kde zatím jenom spím? Šetřil peníze, když je mohu utratit a není na mě nikdo závislý, komu bych tím uškodil?

Ne .. zatím ne. Teprve až to bude potřeba, pak se starám. Nebaví mě dělat věci do šuplíku s tím, že je možná někdy využiji.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*