Budeme protestovat?

Vždycky jsem si říkal, jak pěkně vypadají studentské protesty. Takže je klidně možné, že si v následující době nějaký zkusím.

Věc se má totiž asi takto: Studuji ČVUT v Praze, fakultu elektrotechnickou, se zaměřením na Softwarové inženýrství – tedy katedra počítačů. Vzhledem k růstu významu počítačů roste i zájem o studium právě na této katedře – což vede k odlivu studentů z jiných oborů (a přiznejme si – technika celkově by potřebovala víc lidí). Proto vznikla iniciativa, která si klade za cíl oddělení katedry počítačů od FEL a založení samostatné fakulty. Co vím, tak kvůli takovým drobnostem jako penězům, pravomocem a vůbec (ono pokud se máte učit na chodbě, protože prostě není místo a navíc si musíte půjčovat učebny od cizích fakult než mateřské, tak je něco špatně). Ale to se nelíbí ostatním, protože … proč vlastně?

Jedno ze znamení byly poslední volby, kde se právě o oddělení katedry počítačů hodně mluvilo. Výsledek? Tristní. Nepamatuju si to přesně, ale asi 35% kandidátů tvořili ve volbách lidé z katedry počítačů (přestože z felu tvoří podílově mnohem menší část). Řekl bych že strach, možná i více, vedl k zákulisním bojům, které vyústily v „Provolání profesorů ČVUT FEL ke studentské části akademické obce“, které ve své podstatě nabádalo k NEVOLENÍ kandidátů katedry počítačů. Záhy se začal po škole šířit seznam „povolených“ kandidátů… Bohužel, pověstný studenstský smysl pro pořádek asi zaspal, protože výsledek voleb se až podezřele shodoval se seznamem. Z naší katedry byl zvolen jediný studenstký kandidát.

To bylo před nějakou dobou. A nyní, poté co pracovníci katedry počítačů nepřestali připravovat vznik fakulty počítačů, dostali přes prsty. Vedoucí katedry byl ze dne na den odvolán, s tím že zákulisí je velice pikantní (ala jdi pryč, já si tam místo tebe dosadím svého člověka). Zpráva bude oficielně zvěřejněna až zítra, nemálo nás pečlivě čeká, co to bude. Možná i proto se zítra večer schází celá katedra počítačů, od odvolaného vedoucí, přes akademické pracovníky, doktorandy i další studenty.

Tam, kde očekávám inteligenci národa, kde hledám vzory v slušném a dobrém chování cosi smrdí. A nehodlám tomu jen přihlížet.

Přidat komentář

0 Komentáře.

Přidat komentář


Upozornění - Můžete použít tytoHTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*